Fluocinonidi: Gjithçka që ju duhet të dini

Fluocinonidi: Gjithçka që ju duhet të dini

Fluocinonidi është një steroid aktual që mjekët mund të përshkruajnë për çrregullimet inflamatore të lëkurës dhe simptomat e tyre.

Fluocinonidi ndihmon në trajtimin e problemeve të lëkurës në shumë njerëz, por gjithashtu mund të shkaktojë efekte anësore.

Kushdo që përdor fluocinonide dhe vëren efekte anësore që janë të vështira për t’u marrë me të duhet të flasin me mjekun e tyre për të eksploruar trajtime alternative.

Në këtë artikull, mësoni më shumë rreth fluocinonid, përfshirë përdorimet, rreziqet dhe alternativat e tij.

isfarë është fluocinonidi?

Fluocinonidi është një kortikosteroid sintetik. Kortikosteroidet ofrojnë lehtësim nga inflamacioni dhe simptomat duke bllokuar përgjigjen inflamatore të trupit.

Disa kortikosteroide ndodhin natyrshëm në trup. Kortikosteroidet sintetike, të tilla si fluocinonid, synojnë të imitojnë efektet e këtyre kortikosteroideve natyrore.

Fluocinonidi është një ilaç anti-inflamator dhe antipruritik (anti-kapur). Ajo vjen në forma të zakonshme aktuale, duke përfshirë:

 • Kremrat
 • Ointments
 • Zgjidhje të lëngshme

Kompanitë shesin Fluocinonide nën emrat e markave Vanos, Lidex dhe Fluocinonide-E, ndër të tjera.

përdor

Një mjek ose dermatolog mund të rekomandojë fluocinonid për të trajtuar simptomat e çështjeve të lëkurës, siç janë:

fluocinonidi ndihmon në trajtimin e simptomave të ënjtjes dhe inflamacionit, gjithashtu si kruajtje dhe skuqje.

Efektet anësore dhe rreziqet

Fluocinonidi mund të sjellë lehtësim për shumë njerëz me simptoma inflamatore të lëkurës. Sidoqoftë, fluocinonidi gjithashtu mund të shkaktojë efekte anësore. Efektet anësore të zakonshme përfshijnë:

 • djegien
 • kruajtje
 • skuqje
 • acarim
 • thatësi
 • dhimbje koke
 • rrallimin ose trashjen e lëkurës
 • Shenjat e shtrirjes
 • Nxullimi i lëkurës

Ndonjëherë, këto simptoma shfaqen vetëm për ditët e para të përdorimit të fluocinonidit dhe largohu pasi trupi të mësohet me ilaçet. Sidoqoftë, disa njerëz mund të pësojnë simptoma të qëndrueshme.

Nëse simptomat nuk përmirësohen brenda 2 javësh, ose bëhen më të rënda, bisedoni me një mjek për alternativat e trajtimit.

Njerëzit që marrin kortikosteroide mund të pësojnë efekte anësore të rralla, por potencialisht të rënda. Këto përfshijnë:

 • puçrrat e reja ose përkeqësuese
 • Humbja e tonit të lëkurës
 • Inflamacioni dhe dhimbja në gjëndrat e flokëve ose gjëndrat e djersës
 • Inflamacioni dhe skuqja rreth gojës
 • Rritja jonormale e flokëve të trupit
 • Shenjat e një infeksioni të lëkurës, siç është oozing ose i plasaritur, lëkura e gjakderdhur
 • Lëkura e hollë që Bruises ose thyen lehtësisht

Kortizoli në rrjedhën e gjakut. Trupi mund të bëjë shumë kortizol natyrisht, por sasi të larta të fluocinonidit në gjak gjithashtu mund të shkaktojnë trupin të prodhojë shumë kortizol.

Shenjat e sindromës së Cushing përfshijnë:

 • Shtimi i pashpjegueshëm i peshës
 • Shpërndarja e çuditshme e peshës, siç është rritja e një gungë yndyre në pjesën e sipërme të shpinës
 • Shenjat e reja të shtrirjes
 • Një fytyrë shumë e rrumbullakët
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Lodhja
 • Dobësia e muskujve
 • Depresioni
 • Irritueshmëria

periudha ose mbi zona të mëdha të trupit.

Insuficienca adrenale mund të shkaktojë simptoma të tjera, të tilla si:

 • nauze
 • Të vjella
 • Lodhja
 • marramendje
 • Fainting
 • Irritueshmëria
 • Depresioni
 • Humbja e papritur e peshës
 • Humbja e oreksit

Fëmijët që përdorin fluocinonide mund të kenë një rrezik të shtuar të efekteve anësore, siç është pamjaftueshmëria e veshkave. Bisedoni me një mjek për të gjitha opsionet e trajtimit përpara se të përdorni fluocinonide për të trajtuar simptomat tek fëmijët.

dozimi dhe përdorimi i mjekëve

zakonisht përshkruajnë fluocinonid në përqendrime shumë të ulëta në 0.05% ose 0.1%.

Dozimi dhe aplikimi do të ndryshojnë bazuar në shëndetin e individit dhe ashpërsinë e simptomave të tyre.

Fluocinonidi është një trajtim aktual, dhe një mjek ose farmacist mund të këshillojë një person se sa shpesh ata duhet të aplikojnë kremin.

Filloni duke aplikuar një sasi minimale të ilaçeve në një zonë të vogël të lëkurës së prekur për të provuar një reagim.

Përdorni vetëm ilaçet siç drejtohet nga një https://harmoniqhealth.com/al/ mjek ose dermatolog. Mos përdorni fluocinonide më shpesh ose më gjatë sesa rekomandojnë.

Mos aplikoni fluocinonid në zona të tjera të ndjeshme, siç janë ijë, underarms ose fytyrë, përveç nëse urdhërohen direkt për ta bërë këtë nga një mjek.

Pas aplikimit të fluocinonidit, shmangni mbështjelljen e zonës në një fashë ose veshjen e veshjeve të ngushta, pasi kjo mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore.

alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që të lani duart pas aplikimit të fluocinonidit në lëkurë. Kjo ndihmon në shmangien e kontaktit me zona të ndjeshme, siç janë sytë, hunda ose goja.

Nëse fluocinonidi kontakton rastësisht këto zona, skuqni zonën me shumë ujë.

Bisedoni me një mjek përpara se të bëni ndonjë ndryshim në trajtim, përfshirë ndërrimin e ilaçeve ose përdorimin e tij në doza më të larta.

Njerëzit duhet të tregojnë gjithmonë mjekun e tyre për ndonjë ilaç ose ilaçe të tjera që marrin para se të përdorin fluocinonide. Një mjek do të dëshirojë të sigurohet që asnjë nga ilaçet, vitaminat ose plotëson një person që merr një person nuk do të bashkëveprojë me fluocinonide.

Në përgjithësi, mjekët nuk rekomandojnë përdorimin e kremrave fluocinonide për më gjatë se 2 javë.

Alternativa

Fluocinonidi është një trajtim i zakonshëm për kushtet e lëkurës dhe simptomat inflamatore, por nuk është trajtimi i vetëm.

Nëse një person nuk i përgjigjet mirë fluocinonidit ose simptomat e tyre nuk bëhen më të mira, mjekët mund të rekomandojnë një ose më shumë alternativa për të provuar.

Shoqata Kombëtare e Ekzemës sugjeron disa steroide të tjera aktuale që mund të ndihmojnë me simptoma të ngjashme, duke përfshirë:

 • desoximeTasone
 • diacetate diflorasone
 • Halobetasol Propionate
 • Këto rekomandime do të ndryshojnë në secilin rast dhe varen nga simptomat e individit.

  Përmbledhje

  Fluocinonidi është një steroid sintetik topik që mund të ndihmojë në trajtimin e inflamacionit dhe kruajtjes në lëkurë.

  Aplikimi afatshkurtër i fluocinonidit mund të ndihmojë në trajtimin e simptomave të inflamacionit, skuqjeve dhe kruajtjes nga kushte të tilla si ekzema, dermatiti dhe alergjitë.

  Njerëzit duhet të ndjekin rekomandimet e një mjeku kur përdorni fluocinonide. Përdorimi i pasaktë mund të rrisë rrezikun e komplikimeve të tilla si pamjaftueshmëria e veshkave.

  Kushdo që vëren efekte anësore ose simptoma të rënda që keqësohen duhet të kontaktojnë mjekun e tyre për të rishikuar opsionet e trajtimit.

 • Dermatiti atopik/ekzema

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.